Spitskoolgratin met notenbechamel
Dit heerlijk knusse koolrecept is een variatie op een recept dat je terugvindt in ons boek Gewoon Plantaardig, de gids voor iedereen die volwaardige en gevarieerde plantaardige maaltijden wil leren bereiden. Speciaal voor Mylky creëerde ik een variatie waarbij ik niet alleen de notenmelk met deze handige keukentool maakte, maar verwerkte bovendien de notenpulp tot een heel lekkere topping waar je elk gerecht in een wip een extra smaakboost mee bezorgt.
Wil jij ook genieten van het gemak en het plezier van melk maken met de Mylky? Dan heb ik nu een uitzonderlijk leuke extra voor jou in petto. Met de code LEENTJE10 krijg je nu een mooie korting op jouw Mylky en dat betekent dat je binnenkort ook in een wip jouw favoriete plantaardige melk maakt.
Zien hoe ik dit gerecht in elkaar knutsel? Hier!

Voor vier personen
Voor de notenbechamel
- 2 el neutrale olie of 40 g plantaardige boter
- 4 el bloem
- 1 l hazelnootmelk
- 4 el edelgistvlokken
- 100 ml groentebouillon
- 2 el sojasaus
- 1 tl geraspte nootmuskaat
- peper en zout
Voor het notenstrooisel
- 80 g notenpulp
- 2 el gistvlokken
- 1/2 el zeezout
- 1 el furikake (zeewier-sesammix) of een ander kruidenmengsel (zoals zaätar of dukkah)
Voor de spitskool
- 1 spitskool
- 50 g plantaardige boter + extra om in te vetten
- 700 ml notenbechamel
- de pulp van de hazelnootmelk
- 1 el sojasaus
- 1 el ahornsiroop
- een snufje chilipoeder
- peper en zout
Maak de bechamel
Maak hazelnootmelk -in een wip met de Mylky!
Verwarm de olie of smelt de boter op een laag vuur en roer de bloem erdoor.
Voeg nu beetje bij beetje de notenmelk toe terwijl je voortdurend roert met een klopper. Wacht na elke 200 milliliter even, zodat de melk de tijd heeft om het kookpunt te bereiken en in te dikken. Giet dan weer verder tot je alle melk hebt opgebruikt.
Voeg halverwege de edelgistvlokken, de groentebouillon, de sojasaus en de nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en zout.
Maak het notenstrooisel
Verwarm de oven op 100°C. Spreid de hazelnootpulp uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de pulp in een half uurtje (kan ook wat langer zijn, houd de oven in de gaten) mooi drogen. De pulp wordt uiteindelijk bros, je maakt er met je handen gemakkelijk een soort poeder van. Laat verder uitdrogen en verdeel telkens weer mooi tot het poeder goed droog is. Doe het poeder in een kom en meng met de furikake of andere kruiden naar smaak. Laat nog een paar uur goed drogen.
Je kan het notenstrooisel minstens een maand in een afgesloten kom bij kamertemperatuur bewaren. Heerlijk als topping in soep, salades, dips,...
Maak de spitskool
Snijd de spitskool in de lengte in vier parten. Smelt de helft van de boter in een ruime koekenpan en bak hierin de parten spitskool aan beide kanten goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met boter. Schik de parten spitskool erin. Giet de notenbechamel erover en zet 1 uur in de oven.
Serveer de gegratineerde kool met het notenstrooisel.
Je vindt dit recept terug in ons boek Gewoon Plantaardig, de ideale gids voor al wie lekker, gezond én met respect voor de planeet wil koken. Je ontdekt er de basis van de plantaardige keuken, voedzame basisproducten en de beste smaakmakers waarmee je telkens weer lekkere gevarieerde maaltijden bereidt. Check ook mijn andere kookboeken en nog veel meer in de webshop van Leentje Kookt!
