Gentse seitanstoverij
Gisteren rondde ik voor de tweede keer een PUURKUUR in schoonheid af met een laatste avondmaal. Tijdens die laatste les ga ik onder meer iets dieper in op de betere 'vleesvervanger'. Een afzichtelijk woord voor een eindeloos gamma aan plantaardige mogelijkheden. En dan heb ik het niet over de groenteburger, de quornschnitzel of de sojakotelet maar over de no nonsens basisproducten in de vorm van tempeh, sojabrokken, seitan, tofu, kiemen en peulvruchten. En die seitan mocht gisteren scoren bij alle aanwezigen want is er in godsnaam een beter soort comfortfood (voor het verteren en relativeren van veel te lange winters of veel te koude lentes) dan Gentse stoverij? Neen. En daar mag dan een hups slaatje bij en gebakken krieltjes (ok verse frietjes doen het nog beter maar ik heb geen frietketel) en een ferme kwak mayo- of veganaise! Eat this!
Seitanstoverij
Voor vier
- 500g seitan
- 200g ui
- 300g wortelen
- 1 el sojasaus
- 4 laurierbladeren
- 1 tak tijm
- 1 plak peperkoek
- 1 eetlepel mosterd
- 1 blokje fondantchocolade
- 1 l groentebouillon
- 1 donker biertje
- 50 g (vegan) boter
- peper en zout
- scheut rode wijnazijn
Werkwijze
Snijd de ui in ringen en de wortel in schijfjes of dobbelsteentjes. Laat de boter smelten in een pan. Zet intussen al een grote kookpot (leentje met een dikke bodem) klaar. Snijd de seitan in dobbelsteentjes en bak ze aan beide kanten goudbruin. Doe de seitan in de kookpot. Bak nu de uien goudbruin in dezelfde pan en blus met de sojasaus, de wijnazijn en de helft van het bier. Voeg toe aan de pot. Voeg nu de wortels, tijm en laurier toe. Smeer de mosterd op de peperkoek en voeg met de chocolade en de helft van de bouillon toe. Van zodra de stoverij goed begint te pruttelen, zet je het vuur wat lager en laat de stoverij langzaam garen. Hoe trager hoe beter. Hoe langer, hoe lekkerder. Als het vocht te zeer inkookt (alles moet mooi onderstaan), voeg extra bouillon toe. Roer regelmatig. Laat anderhalf uur op een heel laag vuur sudderen. Voeg aan het eind de rest van het bier toe voor extra smaak en laat de saus nog wat indikken. Smaak af met peper en zout. Serveer met verse frieten, puree of gebakken aardappelen en een lekkere seizoenssalade.