Rodebietenbalsamicocake met sinaasappelgemberglazuur
Nu heb ik me daar toch een heerlijk cakeje bedacht! Uitgangspunt was -zoals vaak- mijn basisrecept voor vegan cake en dat je zelf kan pimpen zoveel je wil. Ik baseerde me voor deze rodebietencake qua extra smaakmakers op een klassieke carrotcake. Lekker veel warme kruiden dus. De zoetkracht van de rozijntjes en geraspte rode biet zorgen ervoor dat je de hoeveelheid suiker flink kan beperken. Als vetstof voor gebak gebruik ik heel graag olijfolie. Het geeft de cake een friszure smaak. Normaal gezien gebruik ik appelazijn als rijsmiddel (in combinatie met baking soda) maar dit keer koos ik voor balsamico omdat dat zo'n topcombi is met rode biet en sinaasappel. Rest me enkel nog jullie het recept te verklappen! Laat het smaken!
Rodebietenbalsamicocake met sinaasappelgemberglazuur
Deze cake past in een standaard cakeblik of een keramieken of glazen schotel van ongeveer 20 x 30 cm.
Voor de cake
- 200g rode biet, geschild en geraspt
- 150ml plantaardige melk
- 400g speltmeel (of tarwe, rogge, boekweit of een mix van verschillende soorten)
- 100g rietsuiker
- 200ml olijfolie
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 tl baking soda
- 50ml sinaasappelsap
- 3 el balsamicoazijn
- 50g rozijnen
- 50g walnoten
- 1 tl gemberpoeder of 1 el geraspte gember
- 1 tl koekkruiden (of kaneel)
- 1 tl vanille-essence (of merg van 1 vanillestok)
- snuifje zout
Voor het glazuur
- 300 g (vegan) roomkaas
- 2 el poedersuiker
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 2 el citroensap
- 1 tl geraspte gember of gemberpoeder
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de geraspte rode biet, geraspte gember, balsamicoazijn, olijfolie, melk, sinaasappelsap en vanille-essence in een kom en meng alles goed door elkaar.
Doe het meel, de baking soda, het bakpoeder, de koekkruiden, het zout en de suiker in een kom en meng alles goed door elkaar.
Meng de natte met de droge elementen. Meng alles goed door elkaar.
Meng de rozijnen en noten onder het beslag.
Vet de bakvorm in met olijfolie. Stort het beslag erin en bak gedurende een half uur tot 40 minuten. Prik met een vork in de cake om te zien of ze gaar is. Er mag geen deeg meer blijven kleven.
Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.
Meng alle ingrediënten voor het glazuur en strijk het over de afgekoelde cake.


