IMG_20130713_202310

De lekkerste aperitiefhapjes van Leentje kookt

Weet je wat ik het allerfijnste moment vind van een feestje of etentje? De aperitief! En dan bedoel ik niet tout court de bubbels of ander fris startdrankje maar het hele concept aperitieven. Voor mij bestaat de perfecte aperitief uit een no nonsense maar karaktervol liefst droog glas en een keur aan verrassende hapjes die je meteen een mooi beeld geven van wat de gastheer- of vrouw in zijn of haar mars heeft. Het is in het beste geval een uithangbord, een visitekaartje, een tipje van de sluier, een voorspel. Amuse gueule. Mooier dan de Fransen kunnen we het niet verwoorden. Een pleziertje voor je mond. Een cadeautje op je tong. Voor mij hoeft na zo'n tongstrelende aperitief eigenlijk niet eens zoveel meer volgen. Ik ben voldaan bij het vooruitzicht van een maaltijd als ik al heb mogen proeven van wat ik nadien in overdaad op mijn bord krijg. Een goed aperitief heeft alles al gezegd zonder het te zeggen. Het genot ligt in de verwachting van wat komt, meer dan in wat komen gaat en het grootste genieten is het kleine, voorzichtige, voetje voor voetje proeven. Niet dat ik niet houd van een ferme braspartij maar als puntje bij paaltje komt, heb ik het toch vooral voor dat subtiele hapje bij beetje. In het zuiden weten ze daar als geen ander weg mee. Aperitieven is in Spanje gewoon gepromoveerd tot een volledige maaltijd, een avondvullende tijdsbesteding in de vorm van de befaamde tapas en in Italië zijn de antipasti de juweeltjes van de maaltijd. Genieten met hoofdletter. Wij doen er ook graag aan mee maar echt stijlvol aperitieven doen we nog niet spontaan. Bij goed voorbereide etentjes horen uiteraard ook fijne hapjes en dan doen we wel eens een effort om iets anders aan te bieden dan het glas met chips, crackers, nootjes of zoutjes. Maar als we na een dag hard labeur thuiskomen, achten we ons niet in staat tot het verzinnen van nog een origineel knabbeltje. Begrijpelijk maar eigenlijk toch ook wel zonde want aperitieven is niet alleen een prima vorm van op adem komen na een lange dag, een heerlijke wijze om te onthaasten terwijl de rest van de maaltijd op het vuur staat te pruttelen, het is bovendien ook een ideale manier om restjes te verwerken en je te amuseren met lukrake ingrediënten. Trek je frigo open, kijk in je tuin, in je kruidenrek en experimenteer er maar op los. De aperitief is een speeltuin voor de kok. Hij kan naar hartelust combineren, toveren, knoeien. Meestal is het resultaat verrassend geslaagd en als dat niet zo is, een hapje is geen pot vol. Het is een veilige oefenruimte voor het grotere werk. Ter ere van mijn grote liefde voor het aperitieven, deel ik voor de feestdagen een paar van mijn lievelingshapjes met jullie. Maak er een feest van!

 

Toastjes met tofutartaar

Voor 20 toastjes

  • 200g tofu
  • 4 el vega- of mayonaise
  • 4 el gehakte groene kruiden naar believen (bieslook, peterselie, dille, dragon,…)
  • 150g zongedroogde tomaten
  • 1 tl ahornsiroop
  • ¼ tl chilipoeder
  • 1 teentje
  • look
  • peper en zout
  • 5 gedroogde vijgen

Werkwijze

Prak de tofu met een vork tot je een korrelige textuur krijgt (dus niet helemaal plat). Voeg groene kruiden en mayonaise toe. Kruid af met peper en zout.Mix de zongedroogde tomaten met de ahornsiroop, chilipoeder en look tot een tapenade. Beleg de toastjes gul met de tofutartaar. Werk af met een lepeltje tapenade en een reepje gedroogde vijg.

Kikcurry

Ingrediënten

  • 200g gekookte kikkererwten (of een uitgelekte bokaal)
  • 80g creamcheese (vegan varianten zijn er ongetwijfeld!)
  • 1 sjalotje
  • 1/2 el currypoeder
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 el balsamicoazijn
  • 1/2 el ahornsiroop
  • 1/2 el lookpoeder
  • peper & zout 

Werkwijze

Laat een pan met olijfolie goed heet worden. Bak de kikkererwten tot ze goudgeel worden en gaan knisperen. Kruid met het lookpoeder. Blus met de sojasaus, balsamicoazijn en ahornsiroop. Laat afkoelen Versnipper het sjalotje. Doe samen met de creamcheese in een foodprocessor of maatbeker. Voeg de afgekoelde kikkererwten en de currypoeder toe en mix een paar keer kort maar hevig (de pulsestand). Zo heb je nog voldoende beet maar toch de smeuïgheid van een slaatje. Kruid af met peper en zout. Optioneel maar zeker een aanrader: Voeg wat fijngesneden kerstomaatjes en peterselie toe. Bewaar in een kraakschone bokaal tot een week in de koelkast.

 

Griekse rijstballetjes

Voor 20 balletjes

  • 600g gekookte rijst
  • 200g gestoofde spinazie
  • 10 zwarte olijven
  • 80g pijnboompitten
  • 80g rozijnen
  • 150g feto
  • peper en zout

Werkwijze

Doe de afgekoelde rijst in een kom. Hak de gestoofde spinazie fijn en voeg toe. Snijd de olijven in dunne schijfjes en voeg toe Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan en voeg toe. Verkruimel de feta en voeg toe. Meng alles en breng op smaak met peper en zout. Kneed met je handen alles tot een stevig kleverig deeg. Is het deeg te nat? Voeg wat broodkruim of paneermeel toe. Bak de balletjes in olijfolie tot goudbruin. Draai regelmatig om. Je kan de balletjes ook frituren of afbakken in de oven.

Thaise wortelballetjes

Nodig voor 20 balletjes (allez ongeveer, ik heb ze eerlijk gezegd niet geteld...)

  • 800g gekookte granen (couscous is mijn favoriet maar basmati doet het ook prima!)
  • 250g geraspte wortels
  • 3 versnipperde pijpajuintjes
  • 1 el pindakaas
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el currypoeder
  • 1 el geraspte gember
  • 1 tl geperste look
  • 3 el sesamzaadjes

Werkwijze

Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom. Met mengen bedoel ik eigenlijk echt knijpen met je handen alsof je deeg kneedt voor een brood zodat alle ingrediënten een stevige licht kleverige structuur krijgen. Alles moet aan elkaar plakken maar het balletjesdeeg mag toch niet te nat zijn. Je moet met je handen balletjes kunnen rollen. Dit rollen is een beetje anders dan wanneer je balletjes maakt van gehakt. Je moet eigenlijk afwisselend een beetje aanduwen en rollen (Eigenlijk moet ik hier eens een youtubefilmpje van maken). Lukt het je toch niet de textuur goed te krijgen dan kan je een eitje (of twee) toevoegen om alles op die manier beter te laten kleven (maar eigenlijk is dit niet nodig als je hard genoeg kneedt). Is je balletjesdeeg te nat (wat bij dit recept normaal echt niet gebeurt want echt natte ingrediënten gebruiken we niet, tenzij je je granen niet goed hebt laten uitkoken), dan kan je wat paneermeel, broodkruim of bloem toevoegen. Maar dit is echt een laatste redmiddel als je de voorbereiding niet goed hebt uitgevoerd (u weze gewaarschuwd!). Laat een pan met een uitstekende antikleeflaag (essentieel!) goed heet worden met een gulle bodem olie en bak daarin de balletjes goudbruin. Laat ze regelmatig door de pan rollen door te schudden zodat ze egaal kleuren. Laat ze nadien even uitlekken op keukenpapier. Je kan de balletjes natuurlijk ook frituren maar dat maakt ze uiteraard vettiger en dus minder gezond. Deze balletjes zijn in hun nopjes in het gezelschap van een sweet chilisaus of een zoete sojasaus. 

Spinaziecitroenhummus

Voor een volle kom dipplezier

  • 150g verse spinazie
  • 250g kikkererwten
  • 100ml zachte olijfolie
  • 1/4 citroen (schil en al)
  • 1 teen look
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl harissapoeder (of chili of cayenne)
  • 4 gedroogde abrikozen
  • 2 el geroosterde zonnebloempitten

Meng alles in een blender of met de staafmixer tot een zijdezachte hummus. Versier met reepjes gedroogde abrikoos en geroosterde zonnebloempitten.

Artisjoklinzendip

Voor een volle kom dipplezier

  • 6 miniartisjokjes op olie of drie verse artisjokharten
  • 6 el olijfolie en een scheut om te garneren (eventueel uit de bokaal als je de artisjokken uit bokaal hebt gebruikt)
  • 150g gekookte bruine, groene of gele linzen
  • 1 teen look
  • peper en zout
  • 1 el sumak en een snuif om te garneren
  • 1 el verse citroentijm

Mix de artisjokjes grof met de helft van de linzen, de look, 1 el sumak en 4 el olijfolie. Garneer met sumak, olijfolie en de citroentijm. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen