Griekse rijstballetjes

Dat het van december geleden is dat ik nog iets heb laten horen. Het is een regelrechte schande! Ik begrijp het dus volkomen als jullie intussen zijn weggelopen naar andere en hippere foodblogs maar desondanks hoop ik tegen alle verwachtingen in dat jullie gewoon hondstrouw zijn. Want jawel Netflix heeft de wedstrijd deze avond niet gewonnen. Ik ga heldhaftig de strijd aan tegen dichtvallende oogleden en dichtslibbende hersencellen want ik heb een receptje dat jullie, dat weet ik wel zeker, zal kunnen bekoren. 'Waarom?' durven jullie mij onbeschaamd -want zo zijn jullie en daarom heb ik jullie zo graag- vragen? Ewel! zeg ik u. Is het niet omdat het zo lekker is, dan wel omdat het zo gemakkelijk, zo goedkoop en zo klaar in een wip is. Nog niet voldoende? Het eco gehalte van dit recept is hoog en de gezonde ingrediënten talrijk. Laat het ons dus kort houden: Deze ballen wil je hebben. Deze ballen zullen scoren. Bij uw kinderen, bij de verstokte vleeseter en bij uw strakke weekplanning. Lees dus maar gewoon verder en vergeet, toegeeflijk als jullie ook wel zijn, dat ik jullie zo lang heb verwaarloosd want dit recept kan iedereen krijgen! Zelfs uw schoonmoeder. Het uitgangspunt is al even simpel als de rest van het recept: Je zit met een restje rijst. Niet zo eco op zich, dat restje, ik weet het, maar laat ons eerlijk zijn: het overkomt ons allemaal. Het hoeft bovendien niet perse rijst te zijn. Een ander restje graan mag ook en ach kom laat ik meteen gul zijn: een restje van om het even wat mag! Dat restje wordt immers de basis van onze overheerlijke balletjes. Het recept dat ik jullie hier verklap is dan ook een aanzet, een voorbeeld en zeker geen dogma want gelukkig zijn er heel wat meer balletjes onder de zon dan Griekse. Italiaanse, Franse, Mexicaanse en Indische: ze zijn allemaal even welkom. Onze restjes hebben het hier voor het zeggen dus zij bepalen welke balletjes jij vanavond op je bord krijgt. Waarom werden het deze keer Griekse balletjes? Omdat een restje feta, een restje spinazie en een restje zwarte olijven mij aankeken en 'duh' zeiden. Ze wisten wat ze wilden en daar hadden ze helemaal gelijk in. Maar met andere restjes weer andere balletjes. Ik kijk nu al uit naar jullie wildste creaties.

Griekse rijstballetjes
Voor 20 balletjes
- 600g gekookte rijst
- 200g gestoofde spinazie
- 10 zwarte olijven
- 80g pijnboompitten
- 80g rozijnen
- 150g feta
- peper en zout
Werkwijze
Doe de afgekoelde rijst in een kom. Hak de gestoofde spinazie fijn en voeg toe. Snijd de olijven in dunne schijfjes en voeg toe Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan en voeg toe. Verkruimel de feta en voeg toe. Meng alles en breng op smaak met peper en zout. Kneed met je handen alles tot een stevig kleverig deeg. Is het deeg te nat? Voeg wat broodkruim of paneermeel toe. Bak de balletjes in olijfolie tot goudbruin. Draai regelmatig om. Je kan de balletjes ook frituren of afbakken in de oven.
Italiaanse balletjes? Denk zongedroogde tomaatjes, mozzarella, basilicum,...
Franse balletjes? Denk brie, champignons, gebakken ajuin, peterselie, ...
Indische balletjes? Denk zoete aardappel, bloemkool, erwtjes, rode linzen, ...
