Zomerse dips
Ik weet niet hoe dat bij u zit maar voor mij bestaat er geen fijner eetgebeuren dan 'den aperitief' en met de zomer op komst wordt die goesting alleen maar groter. Bij die aperitief horen niet alleen verfrissende drankjes maar ook verrassende hapjes en als ik hapjes zeg, staat met stip op één: een heerlijk smeuïge dip! Ik zou kunnen leven op crackers met dips. Volgend mij trouwens een gat in de markt: het diprestaurant! Ik probeer er wekelijks minstens één nieuwe uit. Gewoon met wat ik in huis heb. Mijn beste recepten ontstaan wanneer ik mij noodgedwongen moet beperken tot een paar lukrake ingrediënten. Twee van die dips zijn vers van de pers en te lekker om niet met jullie allemaal te delen zodat jullie de hele zomer met mij mee kunnen genieten van de diplove. Deel gerust jouw favoriete dips in de comments! Benieuwd! Een dip hoeft uiteraard niet persé bij de aperitief. Neem gerust een portie mee naar je werk (of school of uitstap) als tussendoortje. Dat kan met crackers maar evengoed met allerlei rauwe groenten zoals koolrabi, raapjes, radijzen, bloemkool, selder, wortel, rode biet en noem maar op. Vergeet niet dat veel dips ook superduper broodbeleg zijn! Of vulling voor wraps, rolls, uitgeholde tomaatjes, pakketjes van slablaadjes enzovoort. Multi-inzetbaar dus die dipliefde!
Spinaziecitroenhummus
Voor een volle kom dipplezier
- 150g verse spinazie
- 250g kikkererwten
- 100ml zachte olijfolie
- 1/4 citroen (schil en al)
- 1 teen look
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl harissapoeder (of chili of cayenne)
- 4 gedroogde abrikozen
- 2 el geroosterde zonnebloempitten
Meng alles in een blender of met de staafmixer tot een zijdezachte hummus. Versier met reepjes gedroogde abrikoos en geroosterde zonnebloempitten.
Artisjoklinzendip
Voor een volle kom dipplezier
- 6 miniartisjokjes op olie of drie verse artisjokharten
- 6 el olijfolie en een scheut om te garneren (eventueel uit de bokaal als je de artisjokken uit bokaal hebt gebruikt)
- 150g gekookte bruine, groene of gele linzen
- 1 teen look
- peper en zout
- 1 el sumak en een snuif om te garneren
- 1 el verse citroentijm
Mix de artisjokjes grof met de helft van de linzen, de look, 1 el sumak en 4 el olijfolie. Garneer met sumak, olijfolie en de citroentijm.

