unnamed

Thaise kokossoep met daikon en crispy tofu

De winter mag dan ten einde lopen, het is hier nog steeds meer dan koud en guur genoeg voor hete soep. Soep kent hier ten huize Leentje kookt momenteel trouwens een serieuze revival. Aangezien mijn buik al een paar maanden serieuze kuren heeft, ging ik op zoek naar recepten met gut healing (dat klinkt toch zalig, net een titel voor een actiefilm: The revenge of the gut healers) kwaliteiten. Dit soepje barst er dan ook van. Bovendien verwerkte ik er flink wat winterse groenten in dus ik vermoed dat jullie hier ook dankbaar gebruik van zullen maken. Wortelpeterselie en daikon lijken mij twee groenten waar jullie nog geen immens arsenaal aan recepten voor in huis hebben. Am I right? En dat ik dat nu net zo fijn vind: die onbekende groenten eens flink in de markt zetten. Het zijn allebei echte leverboosters dus voor een pre-lentedetox kan dat tellen. Om van het soepje een echte maaltijd te maken, voegde ik tofu toe. En voor wie nog geen tofuliefhebber is of nog steeds echt niet weet hoe hij dat goedje moet prepareren, lees zeker verder want dit recept verklapt hoe je van je tofu in een wip knisperende smaakvolle blokjes maakt. Het geheim ligt hem in de intensiteit. Tofu is immers van nature smaakloze slappe kost. Om die tot leven te wekken heb je twee zaken nodig: intense kruiding en intense hitte. Dus houd je nu alsjeblieft eens echt niet in. Heat that baby up!

 

Thaise kokossoep met daikon en crispy tofu

Voor vier

  • 200g daikon
  • 200g peterseliewortel
  • 200g wortel
  • 200g palmkool
  • 400g tofu
  • 250 ml kokosroom
  • 2 el geraspte gember
  • 1 el geperste look
  • 1 el geraspte curcuma
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 versnipperd rood pepertje zonder pitjes (of een half als ze heel straf zijn)
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 bussel koriander
  • 2 limoenen
  • 1 stengel citroengras
  • 2 el sojasaus
  • 1 el currypoeder
  • 1 tl lookpoeder
  • peper en zout
  • kokosolie

Werkwijze

Schil wortel, wortelpeterselie en daikon. Snijd in schijfjes (of halve schijfjes indien een monsterdaikon). Snijd de palmkool in reepjes (je hoeft de steel niet te verwijderen) Verwarm de kokosolie in een grote pot. Voeg de peterseliewortel, daikon, wortel, look, gember, korianderzaad, venkelzaad, curcuma en het pepertje toe. Roerbak een paar minuten. Voeg de palmkool toe en roerbak nog een minuut. Blus met kokosmelk en laat een paar minuten zacht pruttelen. Voeg citroengras en bouillon toe. Laat zachtjes koken tot de groenten beetgaar zijn. Snijd de tofu in dobbelsteentjes. Doe ze in een hete braadpan met een eetlepel kokosvet, de sojasaus, de currypoeder en de lookpoeder. Laat goed hard bakken, schud de pan regelmatig op (liefst niet roeren, zo krijg je het mooiste korstje) tot ze goudbruin en krokant worden. Serveer de soep in kommen. Werk af met de gebakken tofublokjes, versnipperde koriander en een halve limoen. Variaties op deze soep zijn eindeloos. Vervang gerust de peterseliewortel door koolrabi of raapjes, de daikon door rammenas, de wortel door zoete aardappel of pompoen, de palmkool door boerenkool of warmoes. Of maak gewoon je eigen variatie met groenten naar keus. Benieuwd wat het wordt! Laat iets weten in de comments!

Terug naar blog

Reactie plaatsen