Pompoenhavermoutpap met chaikruiden en pepernoten

Pompoenhavermoutpap met chaikruiden en pepernoten

Kunnen jullie zich een beetje nestelen in de herfst? Lekker aan de bak en de kook met wat het seizoen te bieden heeft? Dekentjes, kaarsen, boeken, een kop thee? Hier is het al comfortfood dat de klok slaat! Met de koude dagen kwam de goesting naar warme ontbijtjes weer op. In de zomer ben ik meer een smoothiemens, maar in de winter houd ik van dampende kommen. Fruit, havervlokken, noten, zaden en zelfs groenten mogen daar in verwerkt worden! Pompoen, wortel en pastinaak doen het prima in een zoet gerecht. Ik weet het. Velen vinden havermoutpap een kleffe boel maar ik herhaal het tot vervelens toe: dat hoeft niet zo te zijn! Havermout kan ook heerlijk smeuig, romig en zijdezacht zijn. Bovendien bepaal je zelf grotendeels de smaak en de consistentie door wat je er hoe allemaal in draait. Voor mij geldt eigenlijk maar één regel: Havermout mag niet plakken. Ik lust immers geen cement. Ik voeg dus steeds meer melk toe dan de meeste basisrecepten aanbevelen en vaak werk ik nadien nog af met een scheut soja- of kokosroom of vanillepudding. Heerlijk trouwens is die combi van warm en koud (denk: warme appeltaart met vanilleijs!). Van deze herfstige havermoutkom krijg ik het in elk geval heel gezellig warm en ik hoop jullie ook!

 

Pompoenhavermoutpap met chaikruiden en pepernoten

Voor twee porties:

  • 300g hokkaidopompoen, ongeschild, in blokjes
  • 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl kaneel 
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel 
  • 1/2 tl gemalen cardamom 
  • 1/2 tl nootmuskaat 
  • 1/4 tl zwarte peper 
  • 1/2 tl gemberpoeder 
  • 1/2 tl sinaasappelzeste 
  • 1 snuifje zout 
  • 1 banaan 
  • 250ml hete havermelk 
  • 200g fijne havervlokken

Voor de afwerking:

  • handjevol pepernoten (het is het seizoen!)
  • schijfjes peer

Werkwijze

Kook de hokkaidopompoen botergaar. Doe in de blender (of in een maatbeker als je een staafmixer gebruikt). Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot een smeuige pap. Indien te dik, voeg nog wat melk toe. De pap moet de substantie van pudding hebben. Giet in kommen en werk af met de pepernoten en de peer.

Terug naar blog

Reactie plaatsen