stroganoff-cabbage steak 083

Romige geroosterde wittekoolsoep

En daar hoeft helemaal geen room aan te pas te komen! Wie we deze keer wel met open armen ontvangen is onze allerliefste loebas van een witte kool. Die uit zijn voegen gegroeide groente die je maar niet lijkt op te krijgen, hoe hard je ook je best doet. Vaak ligt het aan een gebrek aan inspiratie - die het kolenrijk blijkbaar met zich meebrengt. Maar met dit soepje verdwijnt die witte kool als sneeuw voor de zon want geloof me, hiervan blijf je smullen. Het geheim van zijn transformatie tot een romig imago schuilt in één van mijn lievelingstrucs om gelijk welke groente te laten scoren: roosteren! In de oven wordt de kool niet alleen boterzacht maar ook melkachtig zoet. Maak daar een soepje van en je winterse avonden kunnen niet meer stuk. Je mag deze soep uiteraard handtekenen met een persoonlijk accent. Een paar van mijn favoriete garnituren zijn krokant gebakken croutons, kikkererwten of champignons maar deze keer koos ik voor gerookte tempehspekjes. En dat was een voltreffer. Kool en spek zijn al eeuwen vriendjes en de nootachtige smaak van de tempeh voegt daar nog extra karakter aan toe. Geen kool is deze winter nog veilig!

Geroosterde wittekoolsoep met tempehspekjes

Voor vier

  • 500g witte kool
  • 150g aardappelen
  • 1 ui
  • 5 tenen ongepelde look
  • 3 laurierbladeren
  • 1 takje tijm
  • 1 tl nootmuskaat
  • peper en zout
  • 200 ml havermelk
  • olijfolie
  • 1,5l bouillon
  • 200g tempeh
  • 1 bussel platte peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de wittekool in grote stoere blokken. Schik in een ovenschotel, besprenkel met gul olijfolie, voeg laurier, tijm, nootmuskaat en peper en zout toe. Prik de tenen look in met een mes en kneus ze. Meng alles goed door elkaar en plaats afgedekt in de oven gedurende 30 minuten. Hussel elke 10 minuten alles goed door elkaar. Haal uit de oven, verwijder laurier en tijm en duw de lookpulp uit de schil. Schil de ui en de aardappelen en snijd in blokjes. Roerbak de ui tot glazig, voeg de aardappelen toe en roerbak 5 minuten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de kool toe en laat koken tot de aardappelen helemaal gaar zijn. Mix de soep tot een gladde romige consistentie. Voeg de havermelk toe. Snijd de tempeh in hele dunne reepjes (zoals fijne spekjes). Laat een pan met olijfolie goed heet worden. Bak de tempeh goudbruin en krokant. Smaak af met flink wat peper en zout. Versnipper de bladpeterselie grof. Dresseer de soep met de tempeh en de peterselie.

Terug naar blog

Reactie plaatsen