img_3896

Stoere linzenburgers

En jawel, ik heb nog meer peulvruchtlekkers voor jullie! En dit keer zijn die heerlijke linzen aan de beurt. Voor vegetariërs die de volle umami smaak van vlees zouden missen, linzen kunnen die goesting aan! Als je ze op de juiste manier kookt en op smaak brengt, zijn ze zo vol en stoer van smaak dat je er nooit genoeg van krijgt. Geen andere soort peulvrucht kan voor mij deze rijkheid evenaren. Rode linzen prefereer ik in oosterse of Afrikaanse gerechten. Groene linzen draai ik liefst door mijn zuiderse, Franse en Belgische kost. Stoofpotjes, slaatjes en... burgers uiteraard! De gele en bruine liggen daar een beetje tussenin maar de groene en rode zijn de vaste gasten in mijn keuken. Rode linzen houden van komijn, koriander, kaneel curry, cardamom, kokosmelk, chili, paprikapoeder, curcuma, citroengras en limoenblaadjes. Groene linzen zijn echte diva's in het gezelschap van laurier, kruidnagel, tijm, nootmuskaat, rozemarijn, bonenkruid, zwarte peper, oregano, dille en dragon. Wij gingen deze zomer voor een groenelinzenburger. En lekker dat die was!

 

Stoere linzenburgers 

Nodig voor acht burgers:

  • 200g droge groene linzen (Ik vind Du Puy de lekkerste)
  • 1 grote ui versnipperd 
  • 1 teentje look geperst
  • 1/2 rode paprika in brunoise
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el currypoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1 el (gerookt) paprikapoeder
  • 250 g havervlokken
  • 1 el bouillon (Morga) in 3 liter heet water
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • olijfolie 

Werkwijze

Spoel de linzen grondig. Rooster ze even in een droge pan. Blus dan met de bouillon, voeg laurier en tijm toe en laat sudderen tot de linzen zacht gaar zijn. Zeef ze van het overgebleven kookvocht en verwijder laurierblad en tijm (dit vocht kan je nog perfect gebruiken als basis voor een soep of saus). Stoof de ui en paprika met de look in een scheut olijfolie. Voeg de currypoeder toe. Blus met de balsamicoazijn. Voeg peper en zout toe naar smaak. Laat sudderen op laag vuur tot een lichtjes goudbruin. Voeg toe aan de linzen. Voeg de havervlokken en het paprikapoeder toe. Meng goed en laat rusten. De havervlokken nemen nu het vocht op van de linzen en groenten. Smaak af met peper en zout. Als de linzen zijn afgekoeld, vorm je met je handen ongeveer acht burgers. Mocht het deeg nog te kleverig zijn, voeg je nog wat havervlokken of wat paneermeel toe. Bak de burgers in hete olijfolie aan beide kanten goudbruin op een stevig vuur. Laat ze nadien op laag vuur langs beide zijden nog een beetje uitbakken. Serveer op een broodje met augurk en ketchup of met gebakken aardappeltjes en een lekker slaatje.

Terug naar blog

Reactie plaatsen